~Ak Baek~

~ MeH SInI KAlAU naK CarI APa-APa ~

Ahad, 20 November 2011

~ TipS PJJ ~

~ TipS PJJ ~ 

Assalamualaikum...hai...hello...hohoho...
lama da kan tak update blog...sorry la, agak bz la bila da hujung  tahun macam ni..
final exam lagi...stdy lagi...maen-maen lagi...muka buku lagi...
haaaa...kan banyak keje tu...samapi tak sempat nak update blog...muahaha
sorry taw u olls...


ok...ni latest entry...
da lama da nak publish tapi tak berkesempatan nak siapkan n3....
disebabkan cuti bermula, jadi boleh la siapkan n3 ni...
ok, tajuknya adalah...
=
=
=
=
=
~ TIPS PJJ DARI MR.T ~
(sengal kan...da terang-terang tajuk n3 da tulis kat atas...haih...=.=''''')

owkay, sila amek pen or wutsoeva and jotted down diz owkay...kalu taknak takpe, tiada paksaan dalam hal ini...

~TIPS-TIPS PENTING~ 

1. DOA 
haaa...doa tu penting...kalau da sayang pada si dia tu, berdoa la pada Tuhan semoga dipertemukan jodoh anda dengannya...tapi jangan la berdoa sebab korang mmg tgh gila angau kat dia, nanti da tak ikhlas pulak...igt, kita ni hamba je...berdoa la dengan ikhlas...jangan terlalu berharap sangat pada dia, belum tentu dia jodoh kita...nanti tak pasal-pasal frust...TAPI...jangan lupakan TUHAN bila da dapat si dia...dulu tyme tak dapat bukan main lagi ko mintak bagai, last2 bila da dapat ko lupa pulak kat Tuhan...jangan jadi orang yang lupa diri dan tak reti bersyukur...



2.PERCAYA





guys, kepercayaan tu penting taw...dalam hubungan jarak jauh ni kena saling percaya kat pasangan kita...jangan buat tindakan melulu...kang tak pasal-pasal ada yang bergaduh plak..jangan la mudah buat spekulasi atau andaian...ok? da duk jauh ni kadang-kadang tergugat jugak kan kepercayaan tu...tapi try la tanam sifat percaya pada pasangan dalam diri kita...for the sake of ur relationship last longer bebeyh! 


3. TAAT
taat...da gaya macam laki bini plak kan...i means taat ni bukan la ikut je cakap pasangan korang tu...da kalau dia suruh ko buat jahat, takkan ko nk ikut plak...ada akal kan? haaa...ko pikir la mana yang baik mana yang buruk...maksudnya, kalau dia cakap "pasni kalau boley i taknak da tengok u membazir duit beli perfume byk2 tp tak pakai...jgn membazir...bila da habis baru beli yang lain...promise?"...kalu dalam situasi camni ok la kalu nk ikut cakap pasangan u ollz...untuk kebaikan u ollz gak kan...(***mcm kena kat diri sendiri je...heee~) 

4. SENTIASA POSITIF 

next, korang kena sentiasa positif...korang kena ingat apa tujuan hubungan itu dijalinkan...sekadar suka-suka atau ingin kekal keakhirnya...sentiasa posotif dan percaya bahawa pasangan anda akan menunggu anda walaupun terpaksan berjauhan...sentiasa positif yang dia akan menunggu anda...tapi jangan sebelah pihak je yang positif, pihak satu lagi kena positif jugak...baru la berjaya mencapai hala tuju anda berdua...satu lagi, bila hadapi masalah, hadapi dengan tenang dan positif...jangan owez think negative...bincang elok-elok...kalau boleh face-2-face...kalau tak boley jumpa, skype ke, oovoo ke, ape-ape ke...as long as korang dapat settlekan masalah tu dengan baik dan tidak menjejaskan hubungan korang...kalau tak boley jumpa, korang call or cari jugak jalan untuk selesaikan masalah tu...jgn simpan je...nanti mkn dalam oooo...

5.UNDERSTANDING
percintaan melibatkan dua hati daripada dua individu yang berbeza...so, being understanding to ur partner are really important...but, it is not as easy as u think...diri sendiri pun kadang-kadang kita tak berapa faham...inikan pulak nak faham diri orang laen kan...TAPI, kalau da cinta amat sangat, korang mesti akan cuba sehabis baek untuk memahami pasangan korang....saling memahami amat membantu dalam menjayakan sesuatu hubungan terutama dalam PJJ ni...if korang da taw dia tak suka korang pakai shawl, tak payah la pakai kan...(***or pakai tapi tak payah la gtaw dia....hahaha...)...kalau dia minat maen bola, bia la...untuk maintain stamina dia gak, utk pasangan dia happy gk...yela, da sht kn, mesti ad tnga...heeeee~ kalau awek tu suka study, bia la dia stdy...jangan la ganggu masa dia tgh stdy....ni tidak, awek tu punya la cinta habis kat buku duk wat keje, korang ganggu plak...opkos la dia bengang kan...being understanding k...

6.CARING 
korang jugak kena la caring, but not daring owkay...tanya la dia sihat ke, da makan blom, makan apa, camne aktiviti hari ni, dll...call or sms la 5 minit sekali ke...kompem bil or credit banyak guna kan...tapi pandai-pandai la kan, jgn sebab nak contact dia 24hours, korang sanggup bergolok-bergadai plak....jgn jd stewpeardo owkay...ni salah satu cara untuk anda menjadi seorang reporter yang berjaya...hahahahaha....kalau si dia tengah merajuk ke, cuba la pujuk....wat la surprise kan...tetiba muncul dpn umah dia ke, bagi bunga tulips ke, bunga mawar ke, kete sebijik ke, gundam ke, bola ke(***macam byk la pulak contoh....heeee~) or pape je yg pasangan anda suka...jgn korang wat surprise bawak rombongan meminang sudah...elok-elok dia nak terima, kang tak pasal-pasal kena reject...

7.LOVING 
loving...penyayang...how? being loving tak bermakna korang kena kongkong pasangan...jangan sekat minat dia...korang kena tunjukkan sayang korang kat pasangan...cakap i love you ke...hahaha...(syok gak kan kalau tengah sedap-sedap tido, bf/gf kita call and said, " I call u juz to say that I LOVE YOU"...:) shuweeetttt laaa....TAPI, jangan ko menggedix nak call hari-hari pukul 3pagi untuk cakap iluvu...kang tak pasal-pasal kena tampo or maki free je mau? 






enuf la kan...macam da banyak je tips....hopefully berguna la...Mr.T yang bg tips ni...plus, apa yg Farah penah baca...actually, im also in PJJ....sangat-sangat mencabar dan penuh dugaan selama 2tahun 3bulan 3minggu 1hari...but, takde la teruk sangat PJJ ni...ia mengajar kita untuk lebih sabar n more excited bila dapat jumpa each other....

sekian, jumpa la pada n3 yang seterusnya....daaaa~ 

wassalam~ 


p/s> siapa Mr.T? ada laaaaa~ 



2 ulasan:

Abg Stalker berkata...

tips yg bgs :D abg pun tgh PJJ skrg ni.hrp Allah meredhai hubungan kami.


p/s: lama menghilang..

Farahiyah Smart berkata...

sama la kita...hbgn PJJ yg mncabar...semoga hbgn insan PJJ cm kita ni drestui....:)


menghilang? heeee~x sempat nk update...agk bz + xdop masa yg sesuai....hehehe~

but now, i'm back! :)

~ChenTA kAMI~

Daisypath Anniversary tickers